Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell.com och BYGGmax

Fjärrstyr och automatisera din luftvärmepump och sänk dina elkostnader

Publicerad 26 augusti, 2020

En luftvärmepump är oftast en bra investering som det är, men genom att fjärrstyra och automatisera värmen, och kylan, kan man sänka sin elförbrukning ännu mer.

Med en fjärrstyrningsenhet kan man trådlöst styra din luftvärmepump eller AC via en app på sin mobiltelefon. Via appen kan man fjärrstyra, schemalägga och automatisera luftvärmepumpens funktioner och på sätt effektivisera sin elförbrukning och sänka sina elkostnader. Med en fjärrstyrningsenhet kan man exempelvis:

  • Få rapport om aktuell temperatur i hemmet och justera värme/kyla på luftvärmepumpen i hemmet även man inte är där.
  • Använda dag- och nattsänkning för att minska dina uppvärmningskostnader när du sover och inte är hemma.
  • Använda semesterläge där huset kan stå svalt och spara in på elkostnaderna om du är bortrest en längre tid för att sedan komma hem till ett uppvärmt hem.
Sensibo Sky
Fjärrstyrning för luftvärmepump och AC
Tado Smart AC Control V3+ Fjärrkontroll
Fjärrkontroll som över IR kan styra de absolut flesta luftvärmepumpar
Nordic AirPatrol Wifi
Styr din luftvärmepump via app
AirPatrol GSM
Styr din luftvärmepump via app eller SMS

Sensibo Sky

Sensibo Sky
Fjärrstyrning för luftvärmepump och AC

Sensibo Sky är en liten fjärrstyrningsenhet som är kompatibel med alla luftvärmepumpar och AC som har en fjärrkontroll med en infraröd sändare vilket i stort sett alla har, nya som gamla. Sensibo Sky styrs med en app som finns både till iOS och Android och stöd finns för Amazon Alexa, Google Assistant och IFTTT men tyvärr inget officiellt stöd för Homekit. Vill man och kan man så går det att styra den via Homekit med Homebridge.

För att komma igång laddar man ner appen Sensibo från AppStore eller Google Play. Sensibo Sky ansluts sedan till det lokala Wifi-nätverket via konfiguration i appen. Därefter följer man instruktionerna i appen för att koppla ihop Sensiby Sky-enheten med luftvärmepumpen, något som kräver att man har fjärrkontrollen till luftvärmepumpen.

Sensibo Sky är en av de mer populära Wifi-baserade luftvärmepumpstermostater vilket inte är så svårt att motivera med tanke på att den fungerar med i stort sett alla luftvärmepumpar, har bra funktioner och en prislapp som är rimlig. Nackdelen är som sagt att den inte är Homekit-kompatibel utan att man själva fixar detta genom Homebridge.

Tado Smart AC Control V3+

Tado Smart AC Control V3+ Fjärrkontroll
Fjärrkontroll som över IR kan styra de absolut flesta luftvärmepumpar

Tado Smart AC Control V3+ är kompatibel med alla luftvärmepumpar och AC som har en fjärrkontroll med infraröd sändare vilket betyder att den fungerar med i stort sett alla luftvärmepumpar. Tado Smart AC Control V3+ styrs med en app som heter tado som laddas ner från Google Play eller AppStore. Tado Smart AC Control V3+ har stöd för Homekit, Alexa, Google Assistant och IFTTT.

Installationsförfarandet är i stort sett detsamma för Tado som för Sensibo Sky, dvs, man laddar ner appen, ansluter enheten till Wifi och kopplar ihop den med luftvärmepumpens fjärrkontroll. Den stora skillnaden, till Tados fördel, är att den också är kompatibel med Homekit. Tado har dessutom flera produkter, exempelvis en radiatortermostat (för element), som kan styras i samma app.

Tado Smart AC Control V3+ är valet för dig som vill ha möjighet att fjärrstyra olika typer av produkter och vill ha Homekit ”out of the box”. Priset är ungefär samma som för Sensibo Sky. För att kunna tillämpa öppet fönster- och Geofence-funktionen automatiskt krävs ett abonnemang hos Tado vilket är en nackdel, om man vill använda funktionen vill säga. Däremot ingår pushnotiserna för funktionerna utan månadsavgift. Alla andra funktioner ingår utan abonnemang.

AirPatrol

Nordic AirPatrol Wifi
Styr din luftvärmepump via app
AirPatrol GSM
Styr din luftvärmepump via app eller SMS

AirPatrol finns i två olika versioner som ritar sig till två olika målgrupper, eller scenarion kanske man kan säga. Den första varianten är, precis som Sensibo Sky och Tado Smart AC Control V3+, en version som man ansluter till Wifi. Appen finns både till iOS och Android och stöd finns för Amazon Alexa, Google Assistant och IFTTT men tyvärr inget stöd för Homekit, inte heller via Homebridge.

Den andra versionen av AirPatrol styrs av SMS, och passar i de fall där det inte finns något Wifi, exempelvis i sommarstugan.

Dela: