Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell.com och Fortum.

Mät din elförbrukning och spara pengar

Publicerad 16 augusti, 2019

Att mäta elförbrukningen för hushållet och hushållets olika apparater kan vara ett bra sätt att upptäcka strömtjuvar och spara åtskilliga hundralappar om året. Det är dessutom ganska enkelt och kostar inte särskilt mycket.

Hur mycket är en kWh?

En kWh är helt enkelt mängden energi som går för något som förbrukar 1000W under en hel timme. En TV som drar 120W tar drygt 8 timmar på sig att förbruka 1 kWh medan ett el-element som drar 2000W gör det på endast en halvtimme. Om något förbrukar mindre än 1000W så tar det alltså mer än en timme att förbruka 1 kWh och om något förbrukar mer än 1000W så tar det mindre än en timme.

Elmätare för vägguttaget

Luxorparts Energimätare
Elmätare för vägguttag hos Kjell.com

Det enklaste verktyget för att upptäcka strömtjuvar är att mäta förbrukningen av det som är inkopplat på ett vägguttag. En sådan elmätare kostar någon eller några hundralappar men kan förmodligen ses som en investering eftersom man sannolikt kommer spara in dessa på sikt. Förbrukningen mäts med fördel under en längre period, då en eller ett fåtal timmar kanske inte räcker som underlag. Om du exempelvis mäter hur mycket en TV och TV-spel drar under en timme så talar det ju inte om hur mycket man ser på TV och/eller spelar TV-spel eller hur mycket det drar när det är avstängt. Därför är det bättre att mäta under en längre period.

Det finns också så kallade smarta vägguttag som förutom att visa hur mycket energi som förbrukas också kan ha funktioner för att schemalägga och fjärrstyra det som är kopplat på vägguttaget. Schemaläggning kan vara både energibesparande och höja livskvalitén exempelvis genom att automatiskt stänga av prylar nattetid som annars förbrukar onödig stand-by-el eller starta kaffebryggaren automatiskt på morgonen och vakna till nybryggt kaffe. Att kunna fjärrstyra vägguttaget har också sina fördelar, man kan exempelvis kontrollera att man stängt av kaffebryggaren när man kommit till jobbet eller tända och släcka lampor för att ge sken av att någon är hemma om man är bortrest.

Att prylarna förbrukar el även när de är avstängda, eller i så kallat stand-by-läge, känner kanske de flesta till, men exakt hur mycket och hur stor besparingen är om man istället bryter strömmen till dessa prylar kan du räkna ut om du har en elmätare för vägguttaget. Till de värsta stand-by-bovarna idag hör exempelvis TV-spel, (laser)skrivare och datorer som sällan stängs av riktigt.

Elmätare för elcentralen

Elmätare DIN-montage
Elmätare för elcentralen hos Kjell.com

Man kan också skaffa en elmätare direkt i elcentralen för att mäta en eller flera faser för att se vad ex. varmvattenberedaren, luftvärmepumpen eller spisen drar. Observera att man inte får installera en sådan elmätare själv utan det ska alltid göras av en behörig elektriker. Kostnaden för att köpa och installera en sådan elmätare blir lite dyrare än en elmätare för eluttaget och den går ju inte att flytta (lika enkelt) om man skulle vilja mäta något annat.

Mäta hushållets totala elförbrukning

Realtidsövervakning av hushållets elmätare

Ett sätt att hålla koll på hushållets totala elförbrukning i realtid är att installera en elenergimätare på hushållets elmätare om du har tillgång till den. Det finns lite olika varianter på dessa men det vanligaste är att man installerar någon form av sändare i elskåpet som mäter hur ofta dioden på hushållets elmätare samt en mottagare som kopplas till en displayenhet eller mottagare som vidarebefordrar informationen, antingen direkt till en displayenhet eller via en molntjänst där man kan läsa av förbrukningen i en app.

Elbolag som erbjuder appar

Fortum
Som kund hos Fortum kan du följa din förbrukning i appen Mitt Fortum

Det finns några få elbolag som erbjuder appar för iOS och Android där du som kund kan följa din elförbrukning vilket är enkelt och smidigt för dig som kund. Tyvärr har långt ifrån alla elbolag detta och är du en av dem som har ett elbolag som erbjuder en app så känner du kanske redan till det. Annars kan du söka efter ditt elbolags namn på AppStore eller Google Play för att se om din eleverantör erbjuder en app där du kan följa din elanvändning.

Andra appar som visar elförbrukning

Greenely, ett Svenskt elbolag, erbjuder en app som heter, precis som företaget, Greenely. Genom att ge företaget en fullmakt att få ta del av din information om elförbrukning från ditt nuvarande elbolag, kan appen faktiskt visa din förbrukning. Det är helt kostnadsfritt och då förbinder dig inte att byta till Greenely, även om de också erbjuder elavtal (och påminner om det i appen emellanåt). Greenely finns på AppStore och Google Play och är enkelt att komma igång med. Från inskickad fullmakt får du dock räkna med 1-3 veckors väntetid innan informationen finns i appen. Värt att notera är att man inte kan följa sin elförbrukning i realtid med Greenely utan elförbrukningen rapporteras in retroaktivt och finns i appen följande dag.

Dela: