Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Zmarta

Energilån, ett lån för att minska din energiförbrukning

Publicerad 12 november, 2019

Det finns väldigt mycket man som fastighetsägare kan göra för att sänka sin energiförbrukning och sina energikostnader, men att installera solceller, luftvärmepumpar, bergvärme, fjärrvärme eller byta fönster är kostsamma investeringar som kan kosta 100 000-tals kronor.

Vad är ett energilån?

Ett energilån en variant på ett privatlån, med andra ord ett lån utan säkerhet. Då lånet tas i energibesparande syfte kan banken ge rabatt på räntan, och därav benämningen energilån. Ett energilån kan man ta i samband med installationen av ex berg- eller jordvärme, luftvärmepump eller fjärrvärme. Man kan också få ett lån vid byte av vitvaror, fönster, tilläggsisolering eller att installera en braskamin. Använd med fördel en jämförelsetjänst för lån för att hitta en långivare.

Vad räknas som energibesparande åtgärder?

Energibesparande åtgärder är enkelt förklarat investeringar som gör att hushållets energiförbrukning sänks, och för att få ett energilån beviljat så krävs ofta ett minsta belopp då lånet främst syftar till att möjliggöra lite större investeringar. Som energibesparande åtgärder räknas ex.

  • Luftvärmepump
  • Berg- och jordvärme.
  • Pelletskamin.
  • Braskamin.
  • Byte av vitvaror.
  • Fönsterbyte.
  • Byte av dörrar och portar.
  • Tilläggsisolering.

Ingen säkerhet krävs

För att teckna ett energisparlån krävs det ingen säkerhet men ofta har banken ett minsta belopp för lånet och ett tak som motsvarar det hos vanliga privatlån. Pengarna som lånas ska endast användas till energibesparande åtgärder och lånegivaren kräver i vissa fall fotobevis på investeringen för att du ska få en lägre än motsvarande Privatlån.

Varför ska man ta ett energilån?

Med ett energilån kan man som fastighetsägare investera i kostsamma energisparande åtgärder och betala amortering och ränta med energibesparingen som den ger, åtminstone delvis, och på sikt spara pengar genom att minska sin elförbrukning. Det gäller i synnerhet investeringar i uppvärmning som luftvärmepump(ar), fönsterbyte, berg- eller jordvärme och solceller.

Hur ansöker jag om ett energilån?

Ta i första hand kontakt med din bank för att diskutera förutsättningarna för ett energilån. Du kan också med fördel jämföra privatlån via jämförelsetjänster för att hitta rätt långivare.

Dela: