Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Värmepumpshopen

8 saker att tänka på när du ska köpa luftvärmepump 2020

Publicerad 27 augusti, 2020

Bor du i en fastighet med direktverkande eluppvärmning är en luft/luftvärmepump nästan alltid en bra investering, både för plånboken och för inomhusklimatet. För att man ska få ut det mesta av sin värmepump och bli så nöjd som möjligt listar vi här 8 saker som är bra att tänka på när man ska köpa en ny luftvärmepump.

Populära luftvärmepumpar

Panasonic HZ25UKE
Värmer upp till 120 m² ner till -35°C
Mitsubishi MSZ-LN35WG
Värmer upp till 140 m² ner till -35°C
Toshiba Daiseikai 9 Ras 35
Värmer upp till 180 m² ner till -30°C

Det finns många märken och modeller att välja mellan när det kommer till luftvärmepumpar, men några säkra kort brukar vara Panasonic, Mitsubishi och IVT som brukar stå som testvinnare i seriösa tester. Nedanstående luftvärmepumpar är några bra och populära alternativ som är anpassade för vårt nordiska klimat.

1. Välj en luftvärmepump med tillräcklig kapacitet

Det kan tyckas som en självklarhet att man ska välja en värmepump med tillräcklig kapacitet, men vad är tillräckligt? Den kapacitet som anges för luftvärmepumpar ska ses som under optimala förutsättningar och förhållanden, så därför behövs nästan alltid lite mer för att det ska fungera riktigt bra i fastigheten den ska monteras i och på. Så välj en luftvärmepump med något större kapacitet än vad som egentligen behövs.

2. Effektivitet

Välj en luft/luftvärmepump som är anpassad för vårt nordiska klimat. Att en värmepump har ett högt COP/SCOP-värde är ett bra sätt att jämföra effektiviteten hos olika luftvärmepumpar, men man ska tänka på att det är under gynnsamma laboratorietester. Det är viktigt att välja en luftvärmepump som levererar även vid riktigt kalla temperaturer, ner mot -30 grader C vilket inte är helt osannolikt i Sverige även om du bor längre söder ut i landet.

3. Ljudnivå

Utomhusdelen liksom inomhusdelen till luft/luftvärmepumpen låter lite. Inte mycket, men tillräckligt mycket för att det ska vara ide att jämföra olika märken med varandra. Delarnas placering avgör vilken ljudnivå som kan accepteras. Om en värmepump ex. ska värma ett garage och man inte har en granne i utedelens riktning så är det kanske inte lika noga som om luftvärmepumpens innedel ska sitta på väggen i ett sovrum och utedelen riskerar att störa en granne som har sitt sovrumsfönster mot utedelen. Idag är de flesta luft/luftvärmepumpar väldigt tysta om man inte väljer det allra billigaste sortimentet som ofta är äldre modeller och konstruktioner.

4. Undvik duo-lösningar

Har man flera våningsplan kan det vara lockande att köpa en luftvärmepump med en utedel och två innedelar. Det kan tyckas vara en bra lösning, och det blir lite billigare än att köpa två separata luftvärmepumpar men man får en lösning som inte är lika effektiv och flexibel och dessutom försvinner värmen samtidigt från innedelarna vid avisning av utedelen. Två luftvärmepumpar betyder värme från två källor och med två värmepumpar kan man dessutom köra den ena på värme el avfuktning (ex. i källaren) samtidigt som man vill köra den på kyla på övervåningen en varm dag.

5. Innedelens placering och montering

Det viktigaste vad gäller innedelens placering är att den ska monteras på en plats där den kan sprida värmen så effektivt som möjligt i fastigheten. Det finns inget facit vad detta är utan det beror på fastighetens planlösning och är en diskussion man bör ha med den man köper luftvärmepumpen av. Det man bör tänka på är att innedelen låter lite, dels fläktljudet men också en del gurglande och pysande som uppkommer bland annat vid avisningen av utedelen då värmen stängs av under en kort period.

6. Utedelens placering och montering

Montera, om möjligt, alltid utedelen på en ställning på marken. Luftvärmepumpens utedel skapar vibrationer som sprider sig i huset vilket skapar ett brummande ljud som kan höras inomhus, i synnerhet när det är riktigt kallt ute då den utedelens fläkt jobbar hårt och det är mycket is mellan lamellerna vilket ofta är på nätterna.

7. Service

En luftvärmepump behöver servas regelbundet, varannat år ungefär, och det är en fördel att välja en luftvärmepump som är enkel att serva. Fläktrullen, den som sprider den varma eller kalla luften, bör vara relativt enkel att ta bort då den med tiden kan samla på sig damm, smuts och tom mögel, i synnerhet om du använder luftvärmepumpen för att kyla med på varma sommardagar. Tänk på att servicemöjligheterna kan påverkas av innedelens placering, ex. om fläktrullen dras ut åt ena sidan och det är väl vägg nära innedelen, då kanske det inte går att få ut den på vanligt vis och då kan det tillkomma kostnader för den extra tid som krävs för den som servrar luftvärmepumpen.

8. Garantier

Sist men inte minst, garantier. Luftvärmepumpar har generellt sätt ganska bra garantier, men det kan ändå vara värt att kontrollera vilka garantier som ges från tillverkaren då det skiljer sig en del, i synnerhet på kompressorn.

 

Dela: